Van de predikant

Beste ‘bezoeker’.
Dat klinkt wat vreemd, maar zo noemen we dat. Een website bezoeker, dat bent u als u dit leest. Het woord bezoek wordt in de kerk ook vaak gebruikt, maar dan betekent het iets heel anders. Ik bezoek regelmatig mensen. Maar dan ontmoet ik hen thuis of bv in een ziekenhuis.
Bezoeken hoort helemaal bij de kerk en mijn werk als dominee. Bezoeken om te leren kennen, om mee te leven, om gesprekken te voeren, te bemoedigen, plannen te maken of gewoon samen een goede tijd te hebben. Ik denk dat de beste bezoeken nog steeds persoonlijke bezoeken zijn waar je elkaar in de ogen kunt kijken, waar je elkaars stem hoort en elkaars emoties ervaart. Maar ook via een site kun je bezoeken, leren kennen, delen en al die andere dingen. Daar heb je wat meer afstand maar ook een groter bereik. Het is minder persoonlijk, minder midden in het leven, maar je kunt wel breder kijken en geïnformeerd worden. Misschien wel om daardoor tot een persoonlijk contact te komen. Wat mij betreft in ieder geval. Daarom wil ik mij hier voorstellen, als dominee van Wanneperveen en Belt-Schutsloot.

Inmiddels woon en werk ik meer dan┬á9 jaar in deze gemeente en deze dorpen. Eerst in de Pastorie aan de ds A.C van Raalteweg en nu aan de Veneweg. Het huis waar ik nu woon is vroeger gebouwd als smederij met woning. Dat brengt voor mij het goede van twee werelden samen. Mijn vader was namelijk ook smid, zo heette dat vroeger. Van hem heb geleerd om te werken met metaal en te sleutelen aan brommers, trekkers en auto’s. Dat doe ik graag en daarom ben ik blij dat ik daar tegenwoordig ruimte voor heb. Toch ben ik ook blij dat ik daar niet mijn brood mee hoef te verdienen. Geld verdienen met en in de kerk klinkt niet goed, maar de kerk zorgt ervoor dat ik voldoende inkomen heb zodat ik mij de ‘hele’ week kan inzetten voor God en zijn gemeente. Oneerbiedig gezegd lijkt dat soms op het sleutelen aan mensen. Er is veel ‘gebroken’ in onze mensenwereld. Als dominee kom ik dat regelmatig tegen. Vaak kan ik daar niet veel aan doen, maar ik kan wel mensen helpen om de weg naar God te vinden of vast te houden als ze dat moeilijk vinden. Dat is een belangrijk deel van mijn werk. Mensen helpen om God te vinden en de Bijbel zo uit te leggen dat hij bruikbaar is in het dagelijkse leven met God en mensen. Dat doe ik graag. Daar beleef ik veel meer voldoening aan dan aan het sleutelen aan oude auto’s. Dat laatste doe ik vooral om het eerste vol te houden. Om in balans te blijven en het gewone leven ook te proeven.

Terug naar het begin. U hebt de site van onze gemeente bezocht en dit stukje gelezen. Misschien hebt u een vraag die u wilt stellen of een verhaal dat u kwijt wilt. Dat kan. We kunnen een afspraak maken voor een ‘echt’ bezoek. Hieronder staan mijn gegevens. Misschien wilt u op de hoogte blijven van het wekelijks reilen en zeilen van onze gemeente. Dan kunt u de Nieuwsbrief of Leefmee digitaal ontvangen (leefmee@telfort.nl / nieuwsbriefwanneperveen@gmail.com). Misschien hebt u al genoeg gelezen en … komen we elkaar een keer tegen op straat.

Hartelijke Groeten,
Ds. Johan Menkveld
Veneweg 33
7946 LC Wanneperveen
0522-701108
jmenkveld@solcon.nl