Begraafplaats

Informatie met betrekking tot de begraafplaats

De begraafplaats in Wanneperveen is een bijzondere begraafplaats. De begraafplaats wordt beheerd door het college van kerkrentmeesters.
Het is een kerkelijke begraafplaats met een algemeen karakter. Mensen buiten de eigen kerkelijke gemeente of buitenkerkelijke mensen uit de voormalige gemeente Wanneperveen kunnen hier ook begraven worden.
Mensen uit andere plaatsen worden hier niet begraven tenzij men familiaire binding heeft met de voormalige gemeente Wanneperveen.

Het delven van een graf wordt gedaan door de gemeente Steenwijkerland. Deze brengt dit in rekening aan de nabestaanden. De grafrechten worden door de kerkrentmeesters apart in rekening gebracht aan de nabestaanden.

Tijdens het leven kan men op voorhand geen graf reserveren, met uitzondering van een echtpaar of vrijgezelle broers/zussen die altijd samen hebben gewoond en waarvan één persoon is overleden. Dan kan men een dubbel graf kopen.

De grafrechten van graven van voor 1973 gelden voor een periode van 50 jaar. Die van 1973 en later, voor 30 jaar, vanaf de dag van begraven. Vanaf 1 januari 2023 gelden de grafrechten voor 20 jaar, vanaf de dag van begraven. Bij een dubbel graf geldt de periode vanaf de dag van begraven van de laatst begravene.
Hieronder vindt u een link, als u hierop klikt kunt u het reglement voor de begraafplaats downloaden.

Reglement voor de begraafplaats, klik hier.